Diéta a székrekedés megszüntetésére

A székrekedés definíció szerint ritka vagy nehézkes székletürítést jelent. A székletürítés rendszeressége természetesen egyénenként változik: valakinél naponta többször is, de némelyeknél csak hetente három-négy alkalommal jelentkezik. A MayoClinic.com szerint a heti kevesebb, mint három székletürítés kezelendő. Székrekedést egyébként a helytelen táplálkozás, az elégtelen mennyiségű vízfogyasztás és a stressz okozhat. Keressük fel orvosunkat, ha rendszeresen székrekedést tapasztalunk, mivel egyszerű étrendi változtatások során orvosolhatja a problémát.

székrekedés


Víz

A víz alapvető fontosságú az élet megfelelő működéséhez. A napi vízszükséglet természetesen függ az egyéntől és az aktivitási szinttől is. De általában 1,5-2,5 liter között mozog a napi szükséglet. Nagyon fontos, hogy pótoljuk a verejtékezésből, kiválasztásból és légzésből elveszített vízmennyiséget. Közös megegyezés, hogy napi nyolc pohár vizet el kell fogyasztani naponta. Azonban ha székrekedéstől szenvedünk, akkor érdemes még többet inni ennél, hogy meginduljon a bélmozgás: a férfiak esetében naponta 13 pohárral, a nők esetében pedig 9-cel ajánlott fogyasztani.


Rost

Kétféle rost létezik: oldható és oldhatatlan. Mindkettő megtalálható a növények nagy részében. Az oldható rost segít elnyelni a koleszterint emésztés során, az oldhatatlan rost pedig nem képes felszívódni, így változatlan formában jut a belekbe. Mindkét rost különösen hasznos a székrekedés megszüntetésére és az emésztés helyreállítására. Ha nem fogyasztunk elég rostot, akkor az székrekedéshez vezethet. Az egészséges étrendnek 20-35 gramm rostot kell tartalmaznia naponta. A magas rosttartalmú ételek közé tartozik a teljes kiőrlésű tészták, a zabpehely, a bab, a borsó és más hüvelyesek.


Gyümölcs és zöldség

A friss gyümölcsök és zöldségek nemcsak kiváló rostforrások, de ezenfelül víztartalmuk is igen magas. A diéta során sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztva elkerül minket a székrekedés. Persze fontos, hogy frissen fogyasszuk őket, mert a jótékony rostok szétfőnek a főzés során. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint naponta egy felnőttnek 2,5-3 csésze zöldséget és 1,5-2 csésze gyümölcsöt kell elfogyasztania naponta. 
 

Sport

A rendszeres bélmozgás serkenti a bélműködést. Legalább harminc perc közepesen intenzív mozgást kellene végezni minden nap, így senki sem szenvedne a székrekedéstől.

Útifű maghéj 150 g(Natúr útifűmaghéj)

-13% Útifű maghéj 150 g (Natúr útifűmaghéj)

Megfelelő rost mennyiség fogyasztása biztosítja szervezetének a megfelelő kiválasztást, ami az emésztőrendszer hatékony működéséhez szükséges, valamint biztosítja a szervezet számára az élelmiszerekben található minden fontos tápanyag felszívódását.

Ár: 995 Ft
1150 Ft
Megnézem

Útifű maghéj 300g(Naturganik útifűmaghéj)

-10% Útifű maghéj 300g (Naturganik útifűmaghéj)

Oldható rostanyag tökéletes forrása az útifű mag, amely vízből képes a saját tömegének a húszszorosát magába szívni. Ezáltal létrejön egy lágy zselé, ami elkezd felszívódni a béltraktusban.

Ár: 1795 Ft
1990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!