A B12-vitamin és a székrekedés

Egy egészséges személy legalább háromszor ürít székletet a MedlinePlus kutatói szerint. Az ennél kevesebb székletürítést székrekedésnek nevezzük. Az egyik lehetséges oka ennek lehet a B12-vitamin hiánya, de persze ennek megállapításához egy szakembert is meg kell kérdezni.
 

székrekedés

Székrekedés és egyéb tünetek

A b12-vitamin hiányának tünetei először szelíden jelennek meg, szinte észrevétlenül. Először a B12-vitamin meggátolja a vörösvérsejtek termelődését. Az elégtelen mennyiségű vörösvértestek vérszegénységet eredményezhetnek. Az idő múlásával, ahogy öregszünk, a tünetek ennél súlyosabbá válhatnak, amit a kialakult vérszegénység csak tovább ront. Kialakul a székrekedés, de a B12-vitamin hiánya okozhat hasmenést, fáradékonyságot, gyomorpanaszokat és kellemetlen érzéseket. Ha továbbra sem szedünk ebből a vitaminból elegendő mennyiségűt, akkor a székrekedés lesz a legkisebb gondunk, mivel inkontinencia, alacsony vérnyomás, látási problémák, járási nehézség, pszichózis és egyéb kóros pszichiátriai és neurológiai tünetek alakulhatnak ki. 

Kiegészítők

A B12-vitamin kiegészítőkkel megelőzhető és kezelhető e vitaminhiány, így a székrekedés is. Egy egyszerű vérvizsgálat során könnyen kideríthető, hogy valóban ez a vitaminhiány okozza-e a székrekedést. Ha igen, akkor a B12-vitamint pótolhatjuk tabletta formájában szájon át, injekcióként vagy nazálisan az orron keresztül. A tablettás módszer természetesen a legegyszerűbb.

Hasznos ételek

A B12-vitaminban gazdag élelmiszerek is segíthetnek a székrekedés enyhítésében. A változatos étrend, ami tejtermékeket, húsokat és tojást is tartalmaz, segít megelőzni a székrekedés kialakulását. Bizonyos ételek, így a nyers gyümölcsök (különösen az alma), az egészséges olajok és zsírok (lenmagolaj, búzacsíraolaj, kókuszolaj) és a víz is fontos szerepet játszik a székrekedés megelőzésében és megszüntetésében. 

Kerülendő ételek

Egyes élelmiszerek elősegíthetik a székrekedést. Az alkohol, a feldolgozott élelmiszerek kivonják a vizet a szervezetből, ezáltal hozzájárulva a székrekedés megjelenéséhez. Kerüljük a fűszeres ételeket, a marhahúst, a süteményeket, a fehér kenyeret, a fánkot, hiszen szintén előidézhetik a székrekedést.

Útifű maghéj 150 g(Natúr útifűmaghéj)

-7% Útifű maghéj 150 g (Natúr útifűmaghéj)

Megfelelő rost mennyiség fogyasztása biztosítja szervezetének a megfelelő kiválasztást, ami az emésztőrendszer hatékony működéséhez szükséges, valamint biztosítja a szervezet számára az élelmiszerekben található minden fontos tápanyag felszívódását.

Ár: 1070 Ft
1150 Ft
Megnézem

Útifű maghéj 300g(Naturganik útifűmaghéj)

-13% Útifű maghéj 300g (Naturganik útifűmaghéj)

Oldható rostanyag tökéletes forrása az útifű mag, amely vízből képes a saját tömegének a húszszorosát magába szívni. Ezáltal létrejön egy lágy zselé, ami elkezd felszívódni a béltraktusban.

Ár: 1965 Ft
2250 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!