A B12-vitamin és a székrekedés

Egy egészséges személy legalább háromszor ürít székletet a MedlinePlus kutatói szerint. Az ennél kevesebb székletürítést székrekedésnek nevezzük. Az egyik lehetséges oka ennek lehet a B12-vitamin hiánya, de persze ennek megállapításához egy szakembert is meg kell kérdezni.
 

székrekedés

Székrekedés és egyéb tünetek

A b12-vitamin hiányának tünetei először szelíden jelennek meg, szinte észrevétlenül. Először a B12-vitamin meggátolja a vörösvérsejtek termelődését. Az elégtelen mennyiségű vörösvértestek vérszegénységet eredményezhetnek. Az idő múlásával, ahogy öregszünk, a tünetek ennél súlyosabbá válhatnak, amit a kialakult vérszegénység csak tovább ront. Kialakul a székrekedés, de a B12-vitamin hiánya okozhat hasmenést, fáradékonyságot, gyomorpanaszokat és kellemetlen érzéseket. Ha továbbra sem szedünk ebből a vitaminból elegendő mennyiségűt, akkor a székrekedés lesz a legkisebb gondunk, mivel inkontinencia, alacsony vérnyomás, látási problémák, járási nehézség, pszichózis és egyéb kóros pszichiátriai és neurológiai tünetek alakulhatnak ki. 

Kiegészítők

A B12-vitamin kiegészítőkkel megelőzhető és kezelhető e vitaminhiány, így a székrekedés is. Egy egyszerű vérvizsgálat során könnyen kideríthető, hogy valóban ez a vitaminhiány okozza-e a székrekedést. Ha igen, akkor a B12-vitamint pótolhatjuk tabletta formájában szájon át, injekcióként vagy nazálisan az orron keresztül. A tablettás módszer természetesen a legegyszerűbb.

Hasznos ételek

A B12-vitaminban gazdag élelmiszerek is segíthetnek a székrekedés enyhítésében. A változatos étrend, ami tejtermékeket, húsokat és tojást is tartalmaz, segít megelőzni a székrekedés kialakulását. Bizonyos ételek, így a nyers gyümölcsök (különösen az alma), az egészséges olajok és zsírok (lenmagolaj, búzacsíraolaj, kókuszolaj) és a víz is fontos szerepet játszik a székrekedés megelőzésében és megszüntetésében. 

Kerülendő ételek

Egyes élelmiszerek elősegíthetik a székrekedést. Az alkohol, a feldolgozott élelmiszerek kivonják a vizet a szervezetből, ezáltal hozzájárulva a székrekedés megjelenéséhez. Kerüljük a fűszeres ételeket, a marhahúst, a süteményeket, a fehér kenyeret, a fánkot, hiszen szintén előidézhetik a székrekedést.

Emésztésjavító termékek

Emóció 7.84élőflórás, magas antioxidáns tartalmú étrend-kieg.

Emóció 7.84 élőflórás, magas antioxidáns tartalmú étrend-kieg.

EMÓCIÓ 7.84 élőflórás, magas flavonoid antioxidáns-tartalmú, immunerősítő étrend-kiegészítő ital.

Ár: 7990 Ft
Megnézem
Újdonság

Caleido ÁNIZS + AKTÍVSZÉN kapszula 60 db

Caleido ÁNIZS + AKTÍV SZÉN kapszula 60 db

Az ánizs egészségvédő hatóanyagokban gazdag, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és gombaellenes hatással bíró gyógynövény. Segíthet a gyomorfekély leküzdésében, a vércukor szinten tartásában, a depresszió és a menopauza tüneteinek csökkentésében.

Ár: 2530 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!