Székrekedés elleni termékek

A tanninok és a székrekedés

A tanninoknak számos pozitív egészségügyi hatásuk ismert. Ezekről a polifenolokról már bebizonyították, hogy antikarcinogén hatással rendelkeznek, valamint, hogy képesek harcolni a gombás, vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben. Persze ezt az anyagot sem szabad túladagolni, mert a túl sok tannin hajlamossá tehet minket a székrekedésre.

székrekedés

A székrekedés


Székrekedésről akkor beszélünk, amikor egy vagy több tényező lassítja az emésztési folyamatot. Ilyenkor általában a székletürítés képtelenné válik vagy kellemetlen tünetek kíséretében történik. Ha a székrekedés hosszú távon fennáll, akkor szövődményeket, így aranyeres panaszokat és végbélgyulladást okozhat.

Magas tannin tartalmú élelmiszerek


Ellen Michaud és Elisabeth Torg könyve szerint a legnagyobb koncentrációban a teák tartalmaznak tanninokat. A zöld tea fogyasztása egy igen rossz ötlet a székrekedés leküzdésére, mivel a tanninok enyhe hashajtó hatással bírnak ugyan, azonban a koffeinnel párosítva kiszívják a szervezetben megmaradt kevéske folyadékot is, ami a székrekedést csak tovább fokozza. A tea mellett a bor, a csokoládé, a hüvelyesek, a fanyar gyümölcsök (datolyaszilva, áfonya, szőlő) tartalmaz még igen sok tannint. 
 

Kapcsolat

A magas tannin tartalmú élelmiszerek összefüggésbe hozhatóak az emésztési folyamat lelassulásával - állítja a Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2009-es cikkel. Egyes kultúrákban, ahol a tanninok a mindennapi élet részei (pl. Kína és a teázási szokások), elég sok aranyeres műtétet hajtanak végre, ami épp a rendszeres és krónikus székrekedésnek tudható be.
 

Tanács

Ha nagy mennyiségben fogyasztasz teát a nap folyamén, akkor nagyon fontos, hogy az egyéb folyadékbevitelt is megnöveljük. Michaud és Torg azonban azt javasolja, hogy a tea helyett inkább fogyasszunk el napi 2 liter vizet, tejet vagy gyümölcslevet, amik inkább segítik, mint gátolják a székrekedést. Fogyasszunk magas rosttartalmú élelmiszereket és válasszuk a magas rosttartalmú gabonákat és gyümölcsöket.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!