Az olívaolaj és más ásványi olajok hashajtó hatása

Az olajok hashajtó hatása

Az olajok azon élelmiszerek közé tartoznak, amik képesek enyhíteni a székrekedést, valamint kenőanyagként és bőrpuhítóként funkcionálnak. Az olajok képesek fellazítani a székletet, az síkosabb lesz, ezért könnyebben tud áthaladni az emésztő- és bélrendszeren. Az olaj ráadásul megakadályozza a víz felszívódását a vastagbélbe, ami lehetővé teszi, hogy a széklet eleve lágyabb maradjon, így sokkal kevésbé valószínű, hogy székrekedéssel kellene megküzdenünk.

székrekedés

Hogyan használjuk az olajokat a székrekedés leküzdésére?

Az olívaolajat a legegyszerűbb felhasználni a székrekedés megszüntetésére, mivel egyszerűen csak hozzá kell adni a különböző ételekhez és italokhoz a nap folyamán. Például adjunk néhány csepp olívaolajat a gyümölcslevekhez vagy szitáljuk meg vele a zöldségeket, a kenyereket, a saláták önteteit ebből készítsük el, vagy keverjük össze kevés vízzel, esetleg ha bírjuk, akkor önmagában is fogyaszthatunk belőle egy keveset (maximum 1-2 evőkanállal). Az olívaolaj rendszeres használatával tehát kiküszöbölhető a székrekedés. Más ásványi olajokat legjobb lefekvés előtt elfogyasztani. Az ajánlott mennyiség körülbelül egy evőkanál, amit egy nagy pohár vízben kell feloldani. Az ásványi olaj íztelen, ezért önmagában is fogyasztható minden kellemetlen hatás nélkül.

 

Potenciális mellékhatások

Annak ellenére, hogy az olívaolajnak nincs mellékhatása, mégis van egy jellegzetes íze, amit sokan nem kedvelnek önmagában. Az ásványi olajok íztelenek ugyan, viszont befolyásolhatja egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, így ha hosszú távon fogyasztjuk őket, akkor vitaminhiány léphet fel a szervezetünkben. A terhes nők se használjanak ásványi olajat, mivel az vérzéshez vezethet és koraszüléshez is. De enyhébb mellékhatásokat is okozhat, például hányingert vagy hasmenést. Általános javaslat, hogy a 6 éves kor alatti gyermekek és az idősek se használjanak olaj alapú hashajtót, mert egyfajta tüdőgyulladást eredményezhet, ha az olaj gőze a tüdőbe jut.

 

A leghatékonyabb használata az olajoknak

Bár mindkét olaj igen hatékony a székrekedés leküzdésében, azonban az olívaolaj alkalmazása sokkal biztonságosabb. Ez nem akadályozza a vitaminok felszívódását és a terhes nők számára is biztonságos. Sőt az olívaolaj sokkal multifunkcionálisabb, hiszen az étkezés szerves részévé is válthat. Erős ízét könnyen csökkenthetjük, ha más élelmiszerekkel összekeverjük.

 

Útifű maghéj 150 g(Natúr útifűmaghéj)

-0% Útifű maghéj 150 g (Natúr útifűmaghéj)

Megfelelő rost mennyiség fogyasztása biztosítja szervezetének a megfelelő kiválasztást, ami az emésztőrendszer hatékony működéséhez szükséges, valamint biztosítja a szervezet számára az élelmiszerekben található minden fontos tápanyag felszívódását.

Ár: 1295 Ft
1295 Ft
Megnézem

Útifű maghéj 300g(Naturganik útifűmaghéj)

-0% Útifű maghéj 300g (Naturganik útifűmaghéj)

Oldható rostanyag tökéletes forrása az útifű mag, amely vízből képes a saját tömegének a húszszorosát magába szívni. Ezáltal létrejön egy lágy zselé, ami elkezd felszívódni a béltraktusban.

Ár: 2470 Ft
2470 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!